Diferente de abordare, diferente de obiceiuri - viata in Ro vs Zanzibar

Diferente de abordare, diferente de obiceiuri - viata in Ro vs Zanzibar
 
Dragi prieteni,

Va multumesc ca sunteti aici si cititi din gandurile mele asternute.
Mi-am amintit de acest articol pe care l-am scris pe vremea cand eram in vacanta in Zanzibar dar pe care nu am apucat sa il public.

Vreau sa impartasesc cu voi informatiile despre alimentatie pe care le-am analizat in timpul vacantei in Zanzibar. 

Am trecut prin 2 lumi in aceasta calatorie, prima Romania- Europa si a doua Zanzibar. 
Si vreau sa va spun pe scurt despre hrana, modul in care noi europenii, americanii si alte popoare am ales sa ne traim viata pune un mare accept asupra starii de sanatate, hai sa va spun de ce:
1.Avem un milion de oportunitati de produse pe care sa le consumam, ce produse se gasesc la fiecare pas? 
- covrigi sunt peste tot, inclusiv in aeroport, cei plini de aditivi care ne atrag prin mirosul "delicios" 
- sucuri carbogazoase sau necarbogazoase cu o tona de zahar, se servesc peste tot
- prajituri sau napolitane cu mult zahar, la fiecare pas, in timpul calatoriei nu am vazut alte variante si greu gasesti ceva pe care sa i le oferi unui copil

2. Oameni tristi, incruntati, atenti la alte lucruri si nu la viata prezenta. 

3. Oameni grasi ce nu au grija de ei, de corpul lor, de alimentatia lor. 

Hai sa va spun cum arata lumea din Zanzibar:
- milioane de fructe la fiecare pas

- mii de legume
- beau nuca de cocos in fiecare zi
- desi sunt foarte saraci, zambesc, rad, te saluta, prietenosi cu sau fara interes, nu mai conteaza 
- nu au milioane de produse dulci, prefera fructele 
- sunt atletici, joaca fotbal seara pe plaja. Multi dintre barbatii se mentin foarte bine din punct de vedere fizic, femeile din pacate mai putin, asta cumva vine si din religia lor. 
- aleg sa se trateze cu remedii naturale, folosesc eucalipt, lemongrass si multe alte plante pentru a intari sanatatea. Chiar am avut o discutie cu un african ce ne-a fost ghid printr-o rezervatie de aici si cand l-am intrebat ce fac daca se simt rau, raspunsul lui a fost nu luam medicamente chimice, alegem plantele, bem ceaiuri, facem infuzii. 
- aleg sa isi prepare diferite bauturi pe care sa le bea in fiecare dimineata, asta a fost ce mi-a spus un masai si ce mi-a precizat este ca ei nu mananca pizza, paste etc, asta e mancare pentru turisti.

Dintre obiceiurile lor alimentare, va las mai jos cateva ce mi-au placut:
- folosesc la gatit ulei de cocos in detrimentul uleiului de floarea soarelui. Uleiul de cocos este mult mai recomandat la gatit vs cel de floarea soarelui
- mananca la gratar
- au peste si fructe de mare direct de la sursa :) 
- folosesc in alimentatie si alte tipuri de faina: de porumb, de orz, de mei, chiar in preparatele traditionale

Lumea de aici nu este perfecta, mai au multe de invatat dar pot sa spun ca alimentatia simpla, cu ingrediente curate poate aduce mult mai multe beneficii pentru sanatate. 

Mai au multe lucruri de invatat, introduse in dorinta de a se “alinia” cu necesitatile turistilor internationali:
- pun zahar in tot: paine, sucuri de fructe etc
- mananca si ei sosuri de genul ketchup si maioneza, le aduc din State si sunt pline de aditivi 

Daca ti-a placut articolul, iti recomand sa citesti si Provizii pentru vacanta cu un copilas.



 

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!