Nautul este foarte hranitor si bogat in proteine, fibre, lipide, vitamina C, complexul de vitamina B, saruri minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, sodiu, fier - de 3 ori mai mult decat carnea, zinc).
Naut la cuptor cu ierburi aromatice este una dintre retetele mele preferate. Pe langa faptul ca este delicios, rapid de facut (dupa ce s-a incheiat germinarea si fierberea) este si satios.
Ingrediente (pentru 3 portii):
- 500 g naut crud
- 3 foi de dafin
- o capatana medie de usturoi
- o ceapa rosie
- oregano uscat
- coriandru pudra
- turmeric
- usturoi pudra
- chilli fulgi
- ramurele de rozmarin sau pudra de rozmarin
1. Am hidratat nautul in apa timp de 12 h si apoi l-am lasat la germinat incat 24 h.
2. Am pus nautul la fiert la foc mic, am adaugat in apa foi de dafin. Il las la fiert pana cand pot sa il sparg intre degete.
3. Peste nautul fiert adaug capatana de usturoi taiata marunt sau blenduita, ceapa rosie taiata marunt, oregano, coriandru, turmeric, pudra de usturoi (daca va place mai usturat), fulgii chilli si ramurelele de rozmarin.
4. Stropesc compozitia cu putin ulei de samburi de struguri.
5. Pun compozitia in tava si o pun la cuptor (preincalzit) pentru 20-30 min, pana cand capata o culoare de rumenit si face o crusta crocanta.
6. Am servit cu salata (salata verde, vlastari de floarea soarelui, ardei, castravete, ceapa verde, ulei de masline aciditate 0,3% si lamaie).
Inchei prin a impartasi cu voi principalele beneficii ale nautului pentru sanatate:
- Este satios, astfel ajuta in mentinerea greutatii si te vei simti satul dupa masa
- Contribuie la sanatatea tractului digestiv, contine un numar important de fibre, acestea ajuta la eliminarea reziduurilor din organism
- Contine numerosi antioxidanti, astfel protejeaza corpul de diferite boli
- Contribuie la reducerea colesterolului rau
- Promoveaza sanatatea oaselor si a articulatiilor
- Ajuta la mentinerea bunei dispozitii si ajuta procesele de memorare
- Contine o cantitate mare de fier, astfel ajuta la prevenirea anemi
Daca ti-a placut reteta, iti recomand sa citesti si Cartofi noi, falafel si maioneza de tahini.