Astazi, o sa va povestesc despre cum se construiesc obiceiurile alimentare sanatoase.
Unul din lucrurile pe care le-am invatat in ultimii anii, de cand sunt mamica, este ca obiceiurile alimentare sanatoase se invata in copilarie.
In primul rand, copiii copiaza obiceiurile adultului, daca parintii nu mananca niciodata fructe sau alte alimente, nu pot cere de la cei mici sa manance, ei vor vrea mereu sa manance ceea ce vad la parinti. De aceea de cele mai multe ori alimentatia unei familii se schimba o data cu venirea unui copilas.
In doilea rand, este foarte important sa lasam copilasii sa descopere alimentele. Cat de frumos e sa vezi un pui curios care isi alege ce sa manance, cat sa manance si care descopera gusturi individuale de alimente si isi formeaza propriile gusturi. Etapa de diversificare poate fi o etapa asa frumoasa daca aveti incredere in copilasi si ii lasati sa exploreze si sa conduca intreg procesul, bineinteles sub atenta supraveghere a parintilor. Noi am ales autodiversificarea si a fost o alegere perfecta.
Am vorbit cu multe mamici, teama la inceputul diversificarii este o reactie normala, e o schimbare, dar aveti incredere in voi si in copilasii vostri.
In al treilea rand, gusturile se creeaza in timp si se creeaza pornind de la alimentele pe care ei le mananca.
- Daca noi le dam mancare cu multa sare, ei vor cauta mancare cu multa sare sau cand vor creste isi vor adauga ei sarea cu care sunt obisnuiti
- Daca noi ii obisnuim cu cartofi prajiti ei vor cere mereu cartofi prajiti.
- Daca noi le oferim alimente cu zahar ei vor cauta mereu alimente dulci cu zahar.
Astea sunt doar cateva exemple, lista poate continua.
De ce se intampla asta? Pentru ca toate aceste alimente creeaza dependenta, asta e rolul lor si din pacate nu functioneaza pe premisa, i-am dat doar de cateva ori. Ce e mai mult de o data inseamna ca invata gustul si cu timpul vor cere si tot vor cere. Exact in aceeasi categorie este si televizorul.
Copii invata de la noi, cu cat sunt mai mici cu atat mai usor o sa imbratiseze schimbarea, obiceiurile alimentare se contruiesc in copilarie, dar au nevoie de ghidaj pana ajung tineri cu capul pe umeri.
O alimentatie sanatoasa nu va avea efect doar asupra starii de sanatate ci si asupra aspectului fizic, a energiei si a randamentului in tot ceea ce o sa faca.
Si nu uitati, indiferent de varsta, mancati impreuna la masa si bucurati-va de acest obicei impreuna!
Daca ti-a placut articolul, iti recomand sa citesti si Cheesecake raw vegan cu cocos si mango - tortul de la 2 anisori