Astazi vreau sa impartasesc cu voi alternative la produsele lactate de origine animala.
Intalnesc tot mai des oameni in jurul meu care aleg sa consume lapte de origine vegetala din diferite motive. Printre primele persoane la care am auzit asta a fost Silviu care in urma cu cativa ani mi-a spus ca el nu poate sa consume lapte pentru ca lactoza ii face rau si de aceea prefera laptele de origine vegetala.
Din pacate, laptele de vaca sau de alt animal pe care noi il gasim in market-uri in zilele noastre nu se compara cu laptele pe care bunicii nostri il mulgeau direct de la vaca. Ce vremuri...
Subiectul este unul sensibil iar fiecare isi ia propriile decizii atunci cand vine vorba despre a alege varianta de lapte vegetal. Noi am ales-o pentru familia noastra si suntem multumiti de aceasta alternativa iar fetita noastra adora toate variantele de lapte vegetal pe care le facem acasa si despre care va voi povesti mai jos.
Viata fara lapte de origine animala poate sa fie foarte usoara, sunt atat de multe variante de lapte vegetal incat este pacat sa nu ne bucuram de ele.
Daca va faceti griji de cantitatea de Calciu de care are corpul vostru nevoie, nu este cazul sa va ganditi la asta, sunt atatea variante de surse vegetale pe care le puteti introduceti in alimentatie, ca de exemplu: semintele de susan, migdalele, semintele de chia, varza kale, iar lista poate continua. Mai multe informatii gasiti in articolul: Top surse naturale de calciu.
Si acum sa trecem la subiect, din ce putem face lapte vegetal:
1. Lapte vegetal de Cocos, aici avem 2 variante:
a) Din Nuca de cocos, indiferent de tipul nucii de cocos pe care o gasiti in market-uri si o cumparati, procesul este cam acelasi:
- Sparg nuca de cocos
- Curat nuca de pulpa
- Tai in bucati micute pulpa
- Incalzesc putin apa
- Pun bucatile de nuca taiate in storcatorul cu presare la rece (eu am un Hurom), daca sunt prea mari se poate bloca storcatorul si pun alternativ bucati (3-4) de cocos si apa. Pe o parte o sa iasa laptele, pe cealalta resturile.
Resturile le puteti folosi pentru biscuiti/ briose sau pur si simplu amestecate cu fructe ca mic dejun.
In functie de cat de consistenta e pulpa poate sa va iasa si 1L de lapte.
b) Din fulgi de cocos raw grasi
- Pun 2 linguri pline varf cu fulgi de cocos raw grasi
- Adaug aproximativ 400 ml de apa plata/filtrata sau incalzita in prealabil si blenduiesc (am un blender vertical normal) pana toti fulgii se topesc si o sa vedeti pe deasupra grasimea din lapte cum iese la suprafata. Daca vreti sa vedeti procesul, video aici.
Atentie nu din toate variantele de fulgi de cocos o sa reusiti sa faceti lapte, trebuie sa fie neaparat grasi!
De cand am Thermomix reusesc sa fac o cantitate si mai mare de lapte vegetal (1l lapte fac din aproximativ 6 linguri de fulgi de cocos raw grasi). Incalzesc 1l de apa la 60 de grade, apoi pun 6linguri fulgi de cocos, apoi blenduiesc 2 minute si 30 secunde, viteza 9 si laptele este gata.
2. Lapte vegetal de migdale
- Las cateva ore la hidratat migdalele (aproximativ 150g nuci la 1 L de apa), apoi arunc apa si le spal
- Le pun in storcatorul cu presare la rece (eu am un Hurom HE), unde pun alternativ migdale si apa. Pe o parte iese laptele, pe cealalta resturile.
Resturile le puteti folosi pentru biscuiti/ briose sau pur si simplu amestecate cu fructe ca mic dejun.
Daca nu aveti storcator cu presare la rece, puteti sa folositi si blenderul dar la blender o sa fie nevoie sa il strecurati cu un saculet.
Daca aveti Thermomix, gasiti pe cookidoo o reteta de lapte vegetal din migdale.
3. Lapte vegetal de Caju
- Las cateva ore la hidratat nucile caju (aproximativ 150g nuci la 1 L de apa), apoi am arunc apa si le spal
- Le pun in storcatorul cu presare la rece (eu am un Hurom HE), unde pun alternativ caju si apa. Pe o parte iese laptele, pe cealalta resturile.
Resturile le puteti folosi pentru biscuiti/ briose sau pur si simplu amestecate cu fructe ca mic dejun.
Daca nu aveti storcator cu presare la rece, puteti sa folositi si blenderul dar la blender o sa fie nevoie sa il strecurati cu un saculet.
Daca aveti Thermomix, gasiti pe cookidoo o reteta de lapte vegetal din caju.
4. Lapte vegetal din seminte de susan:
- Pun 2 linguri pline de seminte de susan (puteti sa hidratati susanul in prealabil dar nu este o regula), cel mai nutritiv este susanul nedecorticat, apoi cel negru si abia apoi cel decorticat alb
- Adaug aproximativ 400 ml de apa si blenduiesc (am un blender vertical normal) pana se maruntesc mai toate semintele
Noi nu il strecuram, preferam sa ne bucuram de toti nutrientii din seminte, dar se poate strecura cu ajutorul unui saculet.
Daca aveti Thermomix, puteti sa faceti 1l de lapte din 1l apa cu 4 linguri de seminte de susan.Pun 1l de apa cu 4 linguri seminte de susan (hidratate 12 ore in prealabil) pe care le blenduiesc 2 minute si 30 secunde, viteza 9 si laptele este gata.
5. Lapte vegetal din seminte de canepa decorticate:
Este cea mai rapida varianta pe care o pot face pentru ca acestea nu necesita hidratare in prealabil. Semintele de canepa decorticate sunt un “Must have” in alimentatia copilasilor sub 18 luni, conduc la sporirea notabila a inteligentei.
- Pun 2 linguri pline de seminte de canepa,
- Adaug aproximativ 400 ml de apa si blenduiesc (am un blender vertical normal) pana se maruntesc toate semintele
Noi nu il strecuram, preferam sa ne bucuram de toti nutrientii din seminte, dar se poate strecura cu ajutorul unui saculet.
Daca aveti Thermomix, puteti sa faceti 1l de lapte vegetal din 1l apa cu 4 linguri de seminte de canepa. Pun 1l de apa cu 4 linguri seminte de canepa decorticata pe care le blenduiesc 2 minute si 30 secunde, viteza 9 si laptele este gata.
6. Lapte vegetal din nuci romanesti:
- Las cateva ore la hidratat nucile (aproximativ 200g nuci la 1 L de apa), apoi arunc apa si le spal
- Le pun in storcatorul cu presare la rece (eu am un Hurom HE), unde pun alternativ nuci si apa. Pe o parte iese laptele, pe cealalta resturile
Resturile le puteti folosi la biscuiti/ briose sau pur si simplu amestecate cu fructe ca mic dejun.
Daca nu aveti storcator cu presare la rece, puteti sa folositi si blenderul dar la blender o sa fie nevoie sa il strecurati cu ajutorul un saculet.
Info: Laptele vegetal facut in casa este recomandat sa il tineti la frigider si il consumati in 2-3 zile.
Sper sa va fie de folos toate informatiile prezentate mai sus, weekend minunat si nu uitati pe www.raftulnaturii.ro o sa gasiti toate variantele de nuci, seminte, fulgi care sa va ajute sa faceti lapte la voi acasa.
Am ales sa aducem si variante de lapte vegetal curat, asa am ales Almonderia, Biona si The Bridge.